Yepyeni İş Fırsatları |
Teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlediği günümüz dünyasında girişimci adaylarının da bu hızlı teknolojiye ayak uydurabilecek ve ihtiyaçlara maksimum derecede cevap verebilecek sektörlere yönelmelerinde fayda var. Peki hem henüz yaygın olmayan yani pazarın kaymağını yiyebileceğimiz hem de en az risk alacağımız sektörler hangileri?
İşte bu soruların cevabı siz değerli girişimci adaylarımız için hazırladığımız bu makalede yer alıyor. Günümüzde en az riskle iş yapabileceğimiz sektörlerin başında gıda sektörü gelmektedir. Bu sektörde önemli sayılacak derecede yanlış planlamalar yapılmadığı ve bununla birlikte çevre, temizlik ve sağlık faktörleri de dikkate alındığı sürece büyük zararlar yapma olasılığı çok düşüktür. Gıda ile ilgili üretim yapmanın en kolay yanı, çoğunlukla hammaddenin ülke içinden temin edilebilir olmasıdır. Bu alanda yatırım yapmayı teşvik eden diğer bir faktör de, insanların en vazgeçilmez ihtiyacı olması sebebiyle gıdanın tüketimi zorunlu bir madde olmasıdır. Yatırım açısından ise genellikle büyük alanlar ve karmaşık proseslere ihtiyaç duyulmaz. Ancak bu alanda başarı elde edebilmek için tüketicilerin ihtiyaç ve taleplerini çok iyi incelemek gerekir. Gıda tüketicileri sektördeki her türlü yeniliğe karşı diğer sektörlere oranla daha çok farkındalık gösterirler. Gıda ile ilgili işler yalnızca insanların beslenmesine yönelik olmayabilir. Bir başka deyişle insanların hoş vakit geçirmelerine, tat alma zevklerine yönelik de gıda girişimcilik alternatifleri de vardır. Gıda sektöründe yatırım yapmak isteyen girişimciler için aşağıdaki projeleri değerlendirmelerini tavsiye ederiz. Ancak tabi ki seçilen her alan için detaylı araştırmalar da yapılmalıdır. Bu araştırmaların içerikleri seçtiğiniz spesifik konuya ait pazar araştırması, teşvik veya kredi imkanları, rakip üreticiler ve ürünler, pazar fiyatları v.b. gibi konularda olmalıdır. Gıda sektöründe henüz ülkemizde uygulanmamış veya yeni yeni uygulamaya geçmiş projeleri aşağıda incelersek;
İşte bu soruların cevabı siz değerli girişimci adaylarımız için hazırladığımız bu makalede yer alıyor. Günümüzde en az riskle iş yapabileceğimiz sektörlerin başında gıda sektörü gelmektedir. Bu sektörde önemli sayılacak derecede yanlış planlamalar yapılmadığı ve bununla birlikte çevre, temizlik ve sağlık faktörleri de dikkate alındığı sürece büyük zararlar yapma olasılığı çok düşüktür. Gıda ile ilgili üretim yapmanın en kolay yanı, çoğunlukla hammaddenin ülke içinden temin edilebilir olmasıdır. Bu alanda yatırım yapmayı teşvik eden diğer bir faktör de, insanların en vazgeçilmez ihtiyacı olması sebebiyle gıdanın tüketimi zorunlu bir madde olmasıdır. Yatırım açısından ise genellikle büyük alanlar ve karmaşık proseslere ihtiyaç duyulmaz. Ancak bu alanda başarı elde edebilmek için tüketicilerin ihtiyaç ve taleplerini çok iyi incelemek gerekir. Gıda tüketicileri sektördeki her türlü yeniliğe karşı diğer sektörlere oranla daha çok farkındalık gösterirler. Gıda ile ilgili işler yalnızca insanların beslenmesine yönelik olmayabilir. Bir başka deyişle insanların hoş vakit geçirmelerine, tat alma zevklerine yönelik de gıda girişimcilik alternatifleri de vardır. Gıda sektöründe yatırım yapmak isteyen girişimciler için aşağıdaki projeleri değerlendirmelerini tavsiye ederiz. Ancak tabi ki seçilen her alan için detaylı araştırmalar da yapılmalıdır. Bu araştırmaların içerikleri seçtiğiniz spesifik konuya ait pazar araştırması, teşvik veya kredi imkanları, rakip üreticiler ve ürünler, pazar fiyatları v.b. gibi konularda olmalıdır. Gıda sektöründe henüz ülkemizde uygulanmamış veya yeni yeni uygulamaya geçmiş projeleri aşağıda incelersek;
YUMURTA’ NIN ENDÜSTRİYEL ÜRÜN NİTELİĞİ
Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere, Avrupa Birliği ülkelerinde de pastörize yumurta üretimi ve kullanımı oldukça yaygındır. Ancak ülkemizde henüz bu ürünün tanıtımı iyi bir şekilde yapılmadığından, endüstriyel alanda kullanıldığı bilinse de bireysel tüketim alanında pastörize yumurta kullanımına rastlanılmamaktadır. Yumurtanın sarısı ve beyazı karıştırılarak pastörize edilen ürün, aynı zamanda Amerika ve Avrupa’ da sarısı ve beyazı ayrılarak da ambalajlanıp kullanıma sunulmaktadır. Yumurtanın pastörize edilmesi sebebiyle raf ömrü de uzun olmaktadır. Bu sektörde girişimcilerden beklenen, yumurta ana maddesine yaratıcılık katarak farklı karışımlar hazırlamak üzere tesisler kurmak ve tüketicinin farklı ihtiyaçlarına cevap verebilmektir. Peynir, yağ, et ve şarküteri etler gibi çeşitli hayvansal ürünlerle birleştirilen yumurta karışımları, mutfaklarda pratik kullanımlara yönelik son derece kolay tüketilebilen ürünlerdir. Örnek vermek gerekirse iş hayatı olan bir kadın için acele hazırlanması gereken bir sabah kahvaltısı veya akşam eve geç dönüldüğünde çabuk ve pratik bir akşam yemeği hazırlığı için bu tür karışımların yoğun talep görmesi çok doğaldır. Bu sektöre yatırım yapmak isteyen girişimciler, yumurtanın yukarıda bahsedilen farklı uygulamalarını üreterek parekende piyasasında da pastörize yumurta kullanımını aktif hale getirebilir ve pazarı karlı bir sektöre dönüştürebilirler.
GENÇLER VE ÇOCUKLARA YÖNELİK PRATİK HAZIR KREP ÜRETİMİ
Pastörize yumurta üretiminde, ürüne farklı bir nitelik kazandırarak çocuk ve gençlere yönelik pratik hazır krep ve pankek ürünlerini geliştirmek , girişimciler için oldukça cazip bir yatırım alanı oluşturmaktadır. Ana maddesi yumurta, un ve süt olan karışıma şeker, parça çikolata, kakao, fıstık, tarçın, kurutulmuş meyve gibi maddeler katılarak elde edilen farklı tipteki sıvı krepler, daha sonra ürünün konseptine uygun olarak geliştirilmiş ambalajlara konularak tüketicilerin beğenisine sunulmaktadır. Ancak burada hijyen ve sağlık açısından dikkat edilmesi gereken en önemli husus, üretimde kullanılan alet ve teçhizatın, paslanmaz çelik ve benzerleri gibi zaman içinde insan sağlığı için tehlike oluşturmayacak maddelerden yapılmış olmasıdır. Pazarlama açısından ise ambalaj şeklinin ve kullanımının önemli olduğu unutulmamalıdır.
BEZE ÜRETİM TESİSİ KURMA
Ana maddesi yumurta akı ve pudra şekeri olan beze, artık makine sistemi kurulmak suretiyle yapılan seri üretimle ambalajlanmış olarak market raflarında yerini almaya başladı. Beze üretimi için yapılmış ayrı makine üretim hatları, bu geleneksel ürünün az miktarlarla sadece bulundukları bölgeye yönelik üretim yapan bireysel imalatçıların yaptıkları üretimin ötesine taşıyarak, girişimciler için yeni bir yatırım sahası açmıştır. Söz konusu üretim hatları ürünü el değmeden ve seri üretimle gerçekleştirir ve paketleme aşamasını da otomatik olarak yapar. Ürünün hammaddeleri olan yumurta ve pudra şekerinin pahalı maddeler olmaması sebebiyle, beze üretiminde kar oranı oldukça yüksektir. Ayrıca ek katkı maddeleri kullanarak ürünü çeşitlendirmek de mümkün. Örneğin, kakaolu, meyve esanslı, fıstıklı, karamelli gibi pek çok alternatif çeşitler yaratılabilmektedir. Lezzet çeşitliliğinin yanı sıra, bezelere verilecek farklı şekiller de üründe görüntü zenginliği sağlayacaktır. Özellikle çocuklar ve gençler için ürün daha cazip hale getirilerek tüketime sunulabilmektedir.
FARKLI BİR LEZZET KAYISI PÜRESİ
Ülkemizde özellikle Malatya çevresinde yoğun olarak yetiştirilen kayısı, hem bir vitamin deposu olup hem de içeriğinde bulundurduğu oligo maddesi nedeniyle çok faydalı bir yiyecek olarak bilinmektedir. Kayısının sağlık alanında, sindirim sistemi, karaciğer ve kalp kası üzerinde iyileştirici etkisi olduğu açıklanmaktadır. Ayrıca çocukların gelişiminde de olumlu etkileri vardır. Bugüne kadar meyve olarak yaş ve kurutulmuş olarak tüketilmesinin yanında, geleneksel olarak reçeli, marmeladı, pestili, pekmezi yapılmaktaydı. Son günlerde bu çeşitlere ilave olarak sürülebilen kayısı püresi de diyebileceğimiz, kavanozlarda ambalajlanmış olarak satılan kayısı ürünleri marketlerde satılmaya başlandı. Yalnızca ülkemizde değil, tüm dünya ülkelerinde bu meyvenin faydalarından yararlanmak isteyen kişilerin sayıca artışı dikkat çekmektedir. Tüketiciler için gözde bir ürün haline gelen kayısı, süt tozu ve diğer gıda maddeleriyle karıştırmak suretiyle, belli bir işlemden geçtikten sonra sürülebilir bir ürün olma niteliği kazanır. Kavanozlarla ambalajı yapılan ürün tüketiciye sunulur. Kayısı püresi ayrıca pastacılık sektöründe de aranılan bir maddedir.
0 yorum:
Yorum Gönder
Konu Hakkında Bilgini Bilgini Paylaş