Çoğu onları sigorta acenteleriyle karıştırıyor. Oysa sigorta broker’ları, çok daha bağımsız çalışıyor ve aylık kazançları ortalama bin doları buluyor... Piyasayı müşterisi adına araştırıp, yönlendiren risk uzmanları olarak tanımlanan sigorta broker’ları, bir nevi aracı olarak çalışıyor.
Sigortacılık, finans ve işletme mezunlarının yöneldiği bu meslek dalı, 2000 yılında yayımlanan yasayla resmen tanındı. Ancak Türkiye için hala çok yeni bir alan olduğunu belirtmekte fayda var. Öyle ki broker’lık hizmeti veren şirket sayısı şu an 50 civarında. Sigortalı adına hareket eden, sigortalının vekili, risk yönetimi danışmanı ve aracısı olan broker’ları farklılaştıran en önemli özellik, sigorta şirketlerinin değil sigortalının temsilcisi olarak görev yapıyor olmaları.
Alışılagelen acente ve sigorta şirketlerinden bu özellikleriyle ayrılan broker’lar, işlerinin hukuki yapısı nedeniyle daha bağımsız sayılıyor. Sigorta brokerliği yapabilmek için Hazine tarafından belirli dönemlerde açılan ruhsat sınavını geçmek gerekiyor. Broker’ların özel ruhsatla yetkilendirildikten sonra Hazine’nin zorunlu tuttuğu mesleki sorumluluk sigortasını da yaptırması gerekiyor. Ayda bin dolar civarında gelir elde eden sigorta broker’ları, ABD’de yılda 50 bin dolardan fazla kazanıyor.
Ne iş yapar?
Broker’lık, sigorta şirketi karşısında müşteriyi temsil etme olarak özetlenebilir. Broker’lar sigorta şirketi seçiminde tamamen tarafsız ve bağımsız davranıyorlar. Bu işte asıl amaç temsil edilen kişilerin talepleri çerçevesinde sigorta sözleşmesi hazırlamak ve sözleşmeyi garanti altına almak olarak özetlenebilir. Kısaca bu meslek, “Riziko gerçekleştiğinde sigortalıyı yakından tanıyan, sigorta teknik ve şartlarını çok iyi bilen ve hasar talebini baştan sona takip edip süratle sonuçlandıran kurum” olarak anlatılabilir.
Sigorta aracılarından ne farkları var?
Brokerlar, kanuni statüsü gereği tüm sigorta şirketleriyle çalışabiliyor ancak bağımsız oluyorlar. Sigorta şirketinin değil müşterinin temsilcisi olarak çalışıyorlar. Bu nedenle sigortalı adına uygun sigorta programını tarafsız olarak belirleyip uygulamada ortaya çıkan problemler de sigortalı hakkını sigorta şirketine karşı koruyarak çözüyorlar. Temsil ettiği sigorta şirketi ürünüyle kısıtlı kalmıyor tamamen müşteriye özel sigorta programı hazırlıyorlar ve bunun sigorta şirketi tarafından yürütülmesini sağlıyorlar.
Meslek daha dokuz yaşında
Gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan Sigorta Brokerliği Sistemi, henüz 9 yaşında. 2000 yılında Sigorta ve Reasürans Brokerlik Yönetmeliği ile yasal zemine oturmuş olan brokerlik sistemi şu anda Türkiye'de 50'ye yakın şirket ile temsil ediliyor.
0 yorum:
Yorum Gönder
Konu Hakkında Bilgini Bilgini Paylaş