Adalet bakanlığı, icra mallarını internetten alınıp satılması amacıyla UYAP bünyesinde “icra malları e-satış portalı” kurdu. Böylece icrada oluşan çetelerin de önüne geçilecek.
E-SATIŞ PORTALI NEDİR ?
Anayasamızın 141 nci maddesinin son fıkrasında; "Davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması, yargının görevidir." hükmü yer almıştır. Günümüzde vatandaşa sunulan hizmetin hızı, güvenilirliği ve performansı, bilişim teknolojilerinin ne kadar efektif kullanıldığı ile orantılı olduğundan Bakanlığımıza verilen adalet hizmetlerinin Edirne'den Hakkari'ye tüm Türkiye genelinde bir bütün olarak en iyi şekilde yürütülmesinde içinde bulunduğumuz bilişim çağının bizlere sunduğu teknolojik gelişmeler ve imkânlardan yararlanmak zorunlu hale gelmiştir. Bilişim teknolojileri söz konusu olunca, kurumların üretkenliğini ve verimliliğini arttırmak için geliştirilen; ölçeklenebilir, çoklu-kullanıcılı ve iş odaklı sistemler olan Yönetim Bilişim Sistemleri gündeme gelmiş ve Bakanlığımızca, adalet hizmetlerinin en iyi şekilde yürütülmesi için, Yönetim Bilişim Sistemlerinin örneklerinden biri olan Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP)'ın uygulamaya geçirilmesi kararı verilmiştir. Bu nedenle Bakanlığımız'da ilk otomasyon çalışmalarına 1998 yılında başlanmıştır. Çalışmaların sistemli ve planlı bir şekilde yürütülmesi amacıyla 1999 yılında Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı kurulmuştur. 15/05/2001 tarih ve 4674 Sayılı Kanunun 7. maddesi ile eklenen 2992 Sayılı Kanunun 22/A maddesinde, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığının görevleri belirtilmiştir.
a) 12 nci maddenin (c) bendinde belirtilen konular hariç olmak üzere, Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı kuruluşların ilgili birimleriyle iş birliği yaparak bilgi işlem sistemini kurmak, işletmek, bakım ve onarımlarını yapmak veya yaptırmak, bunlara ait hizmetleri ilgili birimlerle birlikte yürütmek; bilgi işlem projeleri ile ilgili olarak Bakanlık birimleri arasında koordinasyonu ve işbirliğini sağlamak.
b) İlgili birimlerle işbirliği yaparak bu birimlerin derlediği hukuki mevzuatı, yüksek mahkemelerin içtihatlarını, bilimsel yayınları, Ülkemizin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlarca yapılan düzenlemeleri, yargı yetkisi tanınan uluslararası mahkemelerin kararlarını ve gerekli görülen diğer konuları değerlendirerek bilgi işlem ortamına aktarmak ve kullanıcıların hizmetine sunulmasını sağlamak.
c) Bilişim teknolojisindeki gelişmelere uygun olarak daha etkin ve verimli bilgi, belge ve iş akışı düzenini kurmak, buna yönelik yazılımları üretmek veya sağlamak.
d) Bakanlık görev alanına giren konularda ulusal ve uluslararası kapsamda, sistemler arası çevrim içi ve çevrim dışı veri akışını ve koordinasyonu sağlamak.
e) Eğitim Dairesi Başkanlığı ile işbirliği yaparak merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı kuruluşlarda bilgisayar kullanacak personelin eğitimini sağlamak.
f) Bilgi işlem standartlarının belirlenmesi ve gelişiminin izlenmesinde, bilgi işlem makinelerinin ve yazılımının kullanılmasında diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği yapmak.
g) Gelişen bilişim teknolojisini izlemek ve bunların Bakanlık bünyesine aktarımı konusunda görüş ve önerilerde bulunmak.
UYAP Bilişim Sistemi 2000 yılında iki aşamalı olarak başlatılmış bir proje olup, 2001 yılında Adalet Bakanlığı Merkez Birimlerinin otomasyonunu sağlayan UYAP I projesi tamamlanmış, 2005 yılında adli ve idari yargı birimleri, adli tıplar, ceza tevkif evlerinin otomasyonunu kapsayan UYAP II tamamlanarak faaliyete geçirilmiştir. Yargıtay'da UYAP yazılımlarını kendisine uyarlayarak UYAP Bilişim Sistemi içerisinde yer almıştır. Bugün itibariyle UYAP ülkemizde yargı birimlerinin yaklaşık % 100'ünde işletimde olup, her türlü yargısal ve idari faaliyetler bu sistemle elektronik ortamda yürütülmektedir. Bu kapsamda UYAP projesinin önemli kilometre taşlarından biride icra ve iflas dairelerinde satışa çıkartılan mallara ilişkin online olarak teklif verilebilmesidir. Zamandan ve mekandan bağımsız olarak herkesin tüm Türkiye de istediği icra ihalesine teminat yatırmak koşuluyla katılabilmesi ve istediği ürüne sahip olabilmesi böylelikle ihaleye iştirak eden kişi sayısının artması ile malın gerçek değeri üzerinden satışının yapılması amaçlanmaktadır.
E-SATIŞ PORTALININ FAYDALARI
İcra ve iflas dairelerinin vazgeçilmez bir parçası olan cebri icra satış işlemlerinin hayatımızın bir organı haline gelen teknoloji ile birleşerek daha şeffaf bir ortamda satış işlemlerinin yapılması amaçlanmaktadır.
Satış ilanlarının satış gününe kadar elektronik ortamda görülebilecektir. Bu sayede icra ihalelerine daha fazla katılımcının iştirak etmesi ile satışa konu malların gerçek değerini bulması sağlanacaktır. Bu sayede borçlunun daha fazla borcunun mahsup edilmesi, alacaklının da bu oranda alacağına kavuşması ile taraflara menfaatine işlem yapılmış olacaktır.
Kişilerin bulundukları mahal haricindeki satışları takip edebilmesi, bu satışlara bulunduğu yerden teminat yatırmak suretiyle teklif verebilmesi kısacası zamandan ve mekandan bağımsız icra ihalelerine katılım hedeflenmektedir.
Yargının temel taşlarından biri olan icra daireleri ihalelerinin şeffaf bir ortamda yapılması sağlanarak yargıya olan güvenin daha da artmasını ve insanların yargı kanalıyla haklarına kavuşmasını pekiştirecektir.
NASIL FAYDALANIRIM ?
İcra ve İflas Dairelerinden satışı yapılacak olan mallara ilişkin bilgiler Elektronik satış sayfasında yayınlanacaktır. İhaleye çıkartılan mallara teklif verebilmek için sisteme E-İmzalı ve imzasız giriş yapılması gerekmektedir.
İmzasız girişte TC kimlik numarasını ve ekrandaki resim doğrulamayı yazarak ,
E imzalı girişte ise elektronik imza şifresi girilerek sisteme giriş yapılabilmektedir.
1-E Satış Ana Sayfa butonu, satışı yapılacak ürünlerin görüntülendiği ve teklif verme işleminin yapıldığı ekrandır .
2-Önceki verdiğiniz teklifler butonu, daha önce vermiş olduğunuz tekliflerin tamamının görüntülendiği ekrandır.
3-Detaylı arama butonu, ihale bilgilerine göre kriterinin detaylandırılarak arama yapıldığı ekrandır.
4-İzlemeye Aldığım Ürünler butonu ana sayfadan seçilip teklif verilmesi düşünülen ürünün her defasında ana sayfadan seçilmeden kısa yoldan ürüne ulaşılması sağlanmaktadır.
5-Yatırdığım teminatlar butonu ise daha önce teklif vermek için yatırılan teminatların görüntülendiği ve teminatların iade işleminin yapıldığı ekrandır.
E Satış Ana Sayfa ekranından teklif verilmesi düşünülen ürün seçilip detay bölümünden ürüne ilişkin genel bilgiler ve fotoğraflara ulaşılabilmektedir.
Bu mala teklif verilebilmesi için öncelikle kişinin Vakıfbank ta hesabı bulunması ve internet bankacılığı şifre bilgilerinin bulunması gerekmektedir. Bu bilgileri mevcut olan kişi ilgili ekranda bankaya bağlanarak seçeceği hesabından elektronik ortamda teminatı yatırıp ilgili mala teklif verebilecektir.Ayrıca kişi mala ilişkin otomatik teklif tanımlayarak belirleyeceği miktara kadar sistem otomatikman başka teklifler olması halinde ilgilinin teklifini güncelleyecektir.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Elektronik ortamda teklifin amacı nedir?
Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) kapsamında zamandan ve mekandan bağımsız olarak kişilerin icra ve iflas dairelerinde satışı yapılacak olan mallara elektronik ortamda teklif vermesi bu sayede ihaleye katılan kişi sayısının artması ile malın gerçek değerine yakın ihale edilebilmesi alacaklı ve borçlunun haklarının korunması amaçlanmıştır.
İcra ve İflas Dairelerinde yapılan tüm satışlara elektronik ortamda teklif verebilir miyiz?
Projenin ilk aşamasında sadece Vakıfbank ta hesabı bulunan icra ve iflas dairelerince satışa çıkartılmış mallara teklif verilebilmektedir.
Elektronik ortamda teklif vermek için ne yapmam gerekiyor?
Elektronik ortamda teklif verebilmek için elektronik teklif sayfasına E İmzalı veya İmzasız giriş yapmak gerekmektedir.
Elektronik ortamda teklif verebilmek için hangi bankada hesabım olması gerekiyor?
Elektronik ortamda satışı yapılacak mallara teklif verebilmek için projenin ilk aşamasında sadece Vakıfbank ta hesabı bulunan ve internet bankacılığı şifresi bulunan kişiler teklif verebilecektir.
Elektronik ortamda satışa konu mala ne zamana kadar teklif verebilirim?
Satışı yapılacak olan mala elektronik ortamda satış tarihinden önceki gün sonu saat 23:59’ a kadar teklif verilebilmektedir.
Elektronik ortamda teklif vermiş olsam bile fiziki ortamda ihaleye iştirak edebilir miyim?
Satışa konu mala ilişkin elektronik ortamda teminat yatırmış olduğunuz için ihalenin yapılacağı gün ve saatte fiziki ortamda da ihaleye katılıp teklif verebilirsiniz.
E imzam olmadan ihalesi yapılacak malları görebilir miyim?
İmzasız giriş üzerinden TC kimlik numarası girilerek ihalesi yapılan tüm mallar görülebilmektedir.
E imzam olmadan online ortamda ihalelere teklif verebilir miyim?
E imza olmadan elektronik ortamda teklif verebilebilmektedir.
Kredi kartı ile teminat yatırma imkanım var mıdır?
İcra ve iflas Daireleri tarafından yapılan satışlara internet üzerinden kredi kartı ile teminat yatırılmamaktadır.
Elektronik ortamda vermiş olduğum tekliften daha yüksek teklif verilmesi halinde nasıl haberdar olurum?
Elektronik ortamda vermiş olduğunuz tekliften daha yüksek teklif verilmesi halinde, isteğe bağlı olarak UYAP SMS sistemi ile tarafınıza bilgi mesajı gönderilmektedir.Ayrıca E Satış sayfasından da takip edilebilmektedir.
Elektronik ortamda teklif verebilmek için yatırmış olduğum teminatın tarafıma iadesi ne şekilde yapılacaktır?
Elektronik ortamda teklif verme süresi sonuna kadar , en yüksek teklifi veren haricindeki katılımcılar elektronik ortamda yatırdıkları teminatlarını aynı usulle iade alabilmekte, ayrıca alınmayan teminatlar, artırma tamamlandıktan sonra da İcra ve İflas Dairesi tarafından UYAP üzerinden iade edilebilmektedir.
Elektronik ortamda teklif de bulunduğum mala ilişkin vermiş olduğum tekliften vazgeçebilir miyim?
Elektronik ortamda verilmiş olan teklif, ihale için verilen en yüksek teklif olması halinde mevzuat gereği vazgeçilememekte,diğer hallerde ise vazgeçilebilmektedir.
İhale sonucunda mala ilişkin en yüksek teklif veren kişi olmam durumunda ihale bedelinin haricinde tarafımca ödenmesi gereken meblağ var mıdır?
Cebri icra satışlarında kanundan doğan satışa mütevellit (KDV, Damga vergisi, Tescil ve Teslim Masrafları vb.) ödemeler icra dairesine başvurmak suretiyle ihale alıcısı tarafından yatırılması gerekmektedir.
Satışı yapılan mala en yüksek teklif vermem nedeniyle ihalenin üzerimde kalması halinde bakiye ihale bedelini nasıl yatıracağım?
Bakiye ihale bedelinin yasal süresi içerisinde İcra Müdürlüğü hesabına banka üzerinden yatırılması gerekmektedir.
İhale sonucu satın aldığım malın tescili ve teslimi ne şekilde olacaktır?
Satışı yapılan malın ihalesi kesinleştikten sonra ilgili icra dairesine başvurarak tescil ve teslim masraflarını yatırmak suretiyle yapabilirsiniz.
SÖZLEŞME
1-TARAFLAR
Bu sözleşmenin tarafları
1.1 T.C. Adalet Bakanlığı,
1.2- Elektronik teklif sitesine üye olan kişidir
2-SÖZLEŞMENİN KONUSU VE TANIMI
UYAP Bilişim Sistemi üzerinden hazırlanan icra ve iflas daireleri, ortaklığın giderilmesi satış memurlukları ile 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre satış yapan birimler tarafından satışa çıkartılan taşınır ve taşınmaz malların ihalelerine elektronik ortama E-İmzalı veya E-İmzasız giriş yapılmak suretiyle ihale katılımcısı “Üye” tarafından elektronik ortamda teminat yatırılarak teklif verilmesi işlemidir.
İşbu sözleşmenin konusu “Elektronik Teklif Sisteminde” icra daireleri tarafından satışa çıkartılan malların “Üye” tarafından teklif verilmesine ilişkin şartlar ile koşulların belirlenmesi ve bu doğrultuda tarafların hak ve yükümlülüklerinin tespit edilmesidir..
3-HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLER
3.1- Satışa konu mala elektronik ortamda verilen en yüksek teklif, satışı yapan birimce satış ilanında belirtilen gün ve saatte ihale başlangıç bedeli olarak dikkate alınır ve bu bedel üzerinden ihale açılır. Elektronik ortamda verilecek teklifler ihalesi yapılacak mal veya hak bedelinin % 50 sinden aşağı olamaz.
3.2- Elektronik ortamda teklif verme, sadece Vakıfbank’ta hesabı bulunan icra ve iflas daireleri ile 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre satış yapan birimlerin yapacakları satışlar için geçerlidir.
3.3- Elektronik ortamda teklif verebilmek için, teklif vermek isteyen katılımcının, Adalet Bakanlığı ile anlaşması bulunan bankalarda hesabı olması gerekir.
3.4- Elektronik Ortamda Teklif Verme Sisteminde yer alan satışlara ilişkin bilgi girişleri UYAP Bilişim Sistemi ekranları üzerinden satışı yapacak birim tarafından yapılır..
3.5- İhaleye teklif verilebilmesi için 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 6352 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi ile değişik 114 üncü maddesinin üçüncü fıkrası ve 2004 sayılı Kanunun 6352 sayılı Kanunun 29 uncu maddesi ile değişik 126 ncı maddesi ile belirlenmiş ve Sistem sayfasında gösterilen yasal teminatın ihale katılımcısı tarafından, satışı yapan birime ait TL cinsinden açılan banka hesabına yatırılması gerekir..
3.6- İhale katılımcısı, elektronik ortamda teklif verme süresi sonuna kadar, ihaleye iştirak edip en yüksek teklifi veren kişi olmamak kaydıyla, yatırmış olduğu teminatı, Elektronik Ortamda Teklif Verme Sistemi üzerinden iade alabilir. Bu süre içerisinde teminatını iade almayan katılımcıların teminatı, artırmanın sonunda satışı yapan birimce UYAP Bilişim Sistemi kullanılmak suretiyle iade edilir.
3.7- İhaleye iştirak edip en yüksek teklifi veren kişi, teklifi ile sorumlu olacağından elektronik ortamda teklif verme sürecinin akabinde yapılacak fiziki ihalenin sonuna kadar yatırmış olduğu teminatın iadesini talep etme imkânı yoktur. Şayet fiziki ihalede, elektronik ortamda vermiş olduğu tekliften daha yüksek teklif verilirse, elektronik ortamda en yüksek teklif verenin teminatı, artırmanın sonunda satışı yapan birimce UYAP Bilişim Sistemi kullanılmak suretiyle iade edilir.
3.8- Elektronik ortamda teklif veren ihale katılımcısı, ihale ilanı ve ihale şartnamesindeki hususları kabul etmiş sayılır.
3.9- Elektronik ortamda teklif veren ihale katılımcısı, satışa konu malı ya da hakkı şartname ve ilânda yazılı şekilde görmüş ve kabul etmiş sayılır.
3.10- İhalenin, elektronik ortamda teklif verene kalması hâlinde, ihale alıcısı ihale bedelini ihalenin tamamlandığı gün veya icra dairesinin vereceği süre içerisinde yatırması gerektiğini kabul eder. İhale sonucu kendisine ayrıca bildirilmez.
3.11- Cebri icra satışında, ihale bedelinin yanı sıra satıştan kaynaklanan KDV, damga vergisi, satışı yapılan malın tescil ve teslim masrafları, elektronik ortamda teklif veren ve ihale kendisinde kalan ihale katılımcısı tarafından ödenmesi gerektiğinin bilindiği kabul edilir. Bu giderler ihale katılımcısı tarafından ödenmedikçe mal teslim edilmez ve ilgili mevzuata göre gereği yapılır..
3.12- İhale kesinleşmeden mal veya hak teslim veya tescil edilmez. Cebri icra satışları yargı denetimine tabi işlemlerden olup, ihalenin feshi davası açılmışsa; dava kesinleşinceye kadar haczedilen mal ihale alıcısına teslim edilmez ve ihale alıcısının yatırmış olduğu ihale bedeli, iade edilmez. Bu hususların ihale katılımcısı tarafından bilindiği kabul edilir.
3.13- Elektronik ortamda veya fiziki ortamda teklif veren katılımcı, İhalenin tamamlanmasından önce, vazgeçme, mahkeme kararı, borcun ödenmesi gibi herhangi bir nedenden dolayı satışın durdurulması veya düşürülmesi hâlinde, teklif edilen peyin hükümsüz kalacağını ve yatırdığı teminatı geri alabileceğini, başkaca bir hak iddiasında bulunmayacağını kabul eder..
3.14- Alacaklı veya vekili, satış kararı alınıp satış ilanı yapıldıktan sonra, fiziki satış işleminin sonuna kadar, satış talebinden vazgeçebilir.
3.15- Satışa konu mal ve haklara ilişkin ihaleyi yapan birim veya mahkemelerce satışın iptali, satışın düşürülmesi, satışın durdurulmasına yönelik kararlar verilebileceğinin ihaleye pey sürenler tarafından bilindiği kabul edilir.
3.16- Elektronik ortamda teklif veren katılımcı, kendisine yapılacak tebligatların elektronik ortamda bildirdiği adresine yapılmasını kabul eder.
3.17- Elektronik ortamda teklif veren alacaklı, alacağına mahsuben ihale yapılması hâlinde, ihale tarihinde derhal veya verilecek süre içerisinde, harç ve vergileri yatırmak zorunda olduğunu, yatırmadığı takdirde ihale kararının kaldırılacağını kabul eder. İhale sonucu kendisine ayrıca bildirilmez.
MADDE 4- FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI
Elektronik Ortamda Teklif Verme Sistemi sayfasının tüm kullanım hakları Adalet Bakanlığına aittir.
MADDE 5- SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİKLERİ
Adalet Bakanlığı, tamamen kendi takdirine ve yasal düzenlemelere dayalı olarak, işbu sözleşmede, tek taraflı değişiklik yaparak Sistem sayfasında ilan edebilir.
MADDE 6- MÜCBİR SEBEPLER
6.1- Hukuken mücbir sebep sayılan tüm durumlarda Adalet Bakanlığı işbu sözleşme ile belirlenen edimlerden herhangi birini geç veya eksik ifa etme veya ifa etmeme nedeniyle sorumlu değildir. Bu ve bunun gibi durumlar nedeniyle Adalet Bakanlığından tazminat talep edilemez.
6.2- Mücbir sebep terimi; doğal afet, yangın, patlamalar, isyan, seferberlik ilanı, savaş, grev, lokavt ve salgın hastalıklar, iletişim sorunları, altyapı ve internet arızaları, sisteme ilişkin iyileştirme çalışmaları ve bu sebeple meydana gelebilecek arızalar ve bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla tarafların makul kontrolü dışındaki ve Adalet Bakanlığının gerekli itinayı göstermesine rağmen önleyemediği olaylar olarak yorumlanacaktır.
MADDE 7- UYGULANACAK HUKUK VE YETKİLİ MAHKEME
7.1- İşbu sözleşmenin uygulanması ve yorumlanmasındandoğabilecek tüm hukuki ihtilaflara Türk Hukuku uygulanacaktır.
7.2- İşbu sözleşmenin uygulanması ve yorumlanmasından doğabilecek tüm hukuki ihtilaflarda Ankara mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir.
MADDE 8- ADALET BAKANLIĞI KAYITLARININ GEÇERLİLİĞİ
İhale katılımcısı üye, işbu sözleşmeden doğabilecek ihtilaflarda Adalet Bakanlığı veritabanında ve sunucularında tuttuğu elektronik kayıtlarının muteber olacağını kabul eder.
MADDE 9- YÜRÜRLÜLÜK
İşbu sözleşme, ihale katılımcısı üyenin elektronik ortamda onay vermesi ile karşılıklı olarak kabul edilerek yürürlüğe girer.
İLETİŞİM
Türkiye Cumhuriyet Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Adres : Ergazi Mahallesi Fatih Sultan Mehmet Bulvarı No: 448/B Pk. 06370 - Yenimahalle / Ankara / TÜRKİYE
Telefon : 0312 293 20 00
Faks : 0312 293 22 22
0 yorum:
Yorum Gönder
Konu Hakkında Bilgini Bilgini Paylaş