Kellogs Mısır Gevreği: 1860-1951 yılları arasında yaşamış Amerikalı sanayici, gıda üreticisi ve girişimci olan William Keith Kellogg (WK), ömrü boyunca başta çocukların eğitimi ve tıbbı gereksinimleri olmak üzere gelirini sosyal amaçlara yatıran hayırsever biri olmuş. 1897-1898'de standart bir kahvaltıda yumurta, nişasta, un çorbası, et püresi ve haşlanmış tahıl sunulurken Kellogg kendi ürününü de katmıştır.
Mısır gevreklerini kavurmuş ve Corn Flakes'i üretmiş. 1906'da -Kelloggs altında- kardeşinin de desteğiyle kendi şirketi olan Battle Creek Toasted Corn Flake Company'i kurmuş. 1922 yılında adını Kellog Company olarak değiştirmiş. Kellogg Şirketi, o dönemler sayısı epey fazla olan tahıl firmasıyla rekabete girmiş ama kendi mısır gevreklerini halka sevdirmeyi başarmış.
Kleenex ıslak mendil: 1924’de, Kleenex marka yüz mendili ilk defa piyasaya çıktı. Kleenex kağıt mendili yüz kremi temizleyicisi olarak icat edilmiştir. İlk reklamlarda Kleenex Hollywood makyaj departmanlarına yönelikti ve sinema yıldızlarının tavsiyelerini içeriyordu. 1926’da, ürünlerini kullanıp atılabilir mendil olarak kullandığını belirten müşteri mektupları Kleenex’in üreticisi Kimberly-Clark Corporation’ın ilgisini uyandırdı. Illinois gazetesi
Peoria’da bir test yürütüldü. Kleenex’in iki ana kullanımını belirten ilanlar yayınlandı; yüz temizleyicisi olarak veya burun temizlemek için atılabilir mendil olarak. Okuyuculardan fikirlerini bildirmeleri istendi. Sonuçlar kullanıcıların %60’ının Kleenex’in burun temizlemek için kullanıldığını gösterdi. 1930 olduğunda, Kimberly-Clark Kleenex’in ilanlarını değiştirdi ve satışlar ikiye katlandı.
Post-İt :ABD’li kimyager Spencer Silver, 1960’li yıllarda çok güçlü bir yapıştırıcı (uhu) ,icat etmek için yaptığı çalışmasında başarısız oldu. Bunun yerine daha zayıf bir yapıştırıcı yaptı. Bir arkadaşı bu yapıştırıcıyı İncil’de bazı sayfaları ayırmak için geçici olarak koyduğu kağıtları sabitlemek için kullanmaya başlayınca post-it fikri doğdu. Post-it ilk olarak 1980’li yıllarda pazarlanmaya başlandı.
Spanx korseleri :Ofiste giymek için bacağı nemlendirmeyen bir çorap arayışı onu zengin yaptı... Ofiste giymek için bacağı nemlendirmeyen bir çorap arayışı bugün ABD’li Sara Blakley’ye (41) “Dünyanın kendi çabalarıyla zengin olan en genç kadını” ünvanını kazandırdı. Modern dönemin kadınları için her zaman çok önemli olduğu halde çözümsüz kalan toplayıcı ve görünmez çorap korseleri geliştiren Blakley, bugün 1 milyar dolar ciro yapan dev bir şirketin sahibi.
Forbes dergisinin “2012’nin Milyarderleri” özel baskısına kapak olan Blakley’nin, etkileyici hikayesine geniş yer verildi. 153’üncü sırada bulunan Blakley’yi bu listeye taşıyan ise ne bir şirket ne bir reklam ne de bir yatırımdı. Ülkede dolaşarak istediği türden çorabı dikebilecek fabrika aramaya başlayan Blakley, fikir ve marka hakları konusunda da yine kimseden yardım almadan hareket etti. Akılda kalması kolay olduğu için markasına “Spanx” ismini uygun bulan Blakley, pazarlama teknikleri ve logo hazırlamayı da internet üzerinden öğrendi. Tek başına ilerlemekte ısrarcı olan Blakley, bu tavrının karşılığında dünyanın 104 kadın milyarderi arasına girdi.
Band-Aids yara bandı: Johnson&Johnson bezz ve yapıştırıcı bantı ayrı ayrı üretiyordu. Ta ki Earle Dickinson adlı firma uzmanı, ‘’yahu biz bunları niye birleştirsek kime ne zararımız olacak?’’ diye sorana kadar.
Dickinson’un durmadan bir yerlerini yaralayan sakar karısı için tasarladığı ürüne Band-Aids markası verildi. O günden beri de ABD’de yara bantı yerine bu marka genel isim gibi kullanılmakta.
Slinky oyuncağı: Gökkuşağı renklerindeki halkaların ahenkle iki el arasında hareket ettirildiği bir oyuncak olan Slinky ülkemizde de geçmişte çok popülerdi. Dünyada 250 milyon satan Slinky 1942 yılında satılmaya başlandı.
Frizbee: 1950'li yıllarda Walter Frederick Morrison adlı bir girişimci, halkın UFO’lara olan ilgisinden dolayı bir oyuncak yaptı. Bu oyuncak küçük Uçan dairelere benzemekteydi. Morrison bu oyuncağa ilk başta “Plüton Tabağı” adını verdi ve bu oyuncak kısa sürede tanındı. Oyuncağı Wham-O adlı bir firma üretiyordu ve satışlarını arttırmak isteyen firma, Richard Knerr’i ülkenin doğusuna gönderdi.
Öğrenciler bu oyuna “freesbee” diyorlardı. Bu adın kullanılmasının sebebi; öğrencilerin oynadıkları teneke kapağı 1870'li yıllarda kurulmuş ve evlere teneke kutularda kek ve bisküvi servisi yapan bir firmaya aitti. Firmanın kurucusu William Russell Freesbee’nin resmi, kutu kapaklarını süslemekteydi ve öğrenciler onun adını oyuna vermişlerdi. Knerr, 1959 yılında Freesbee adını tescil ettirdi. Plastik Frizbinin mucidi Fredrick “Fred” Morrison 90 yaşında vefat etti.
Crocks: terlikleri 2002'de üretimine başlanan ve merkezi Kanada`da bulunan, üretim başlangıcında sadece yatçılara ve denizcilere hitap etmek amacıyla yapılan Crocs Terlikleri, kısa bir süre zarfında geniş kitlelere ulaştı.
Yapımında kullanılan “ Croslite” maddesi ürünü hafif, rahat ve kullanışlı kılıyor.
Velcro-Cırt cırt kumaş: Velcro kumaş veya yurdumuzda kullanılan diğer adıyla cırt kumaş 1948 yılında İsviçreli elektrik mühendisi George de Mestral tarafından icat edilmiştir. Velcro kelimesi Fransızca velours (“kadife”), ve crochet (“kanca”) kelimelerinin bir araya getirilip kısaltılmasından oluşturulmuştur.
George de Mestral’in patentinin süresi 1978 yılında bitmiştir ama Velcro ismi bir çok ülkede ticari bir marka olarak bir Amerikalı yatırımcı tarafından tescillidir. Şimdi 40 ülkeye ihraç edilip kullanılmakta.
Under Armour: spor giyim Spor giyim markası Under Armour, 1995 yılında satılmaya başlandı. 2012 satış rakamlarının geçen seneye göre yüzde 21 artarak yaklaşık 2 milyar dolara ulaşmasını bekliyor. Şirketin marka değeri 3.5 milyar dolar.
0 yorum:
Yorum Gönder
Konu Hakkında Bilgini Bilgini Paylaş