İş fikrine güveniyor musun? Risk almaya hazır mısın? Seni nelerin beklediğini biliyor musun? İnternetin iş yaşamına girmesiyle beraber yeni iş modelleri ortaya çıktı. Bu yeni iş modellerine insan gücü yetiştirmek amacıyla son dört beş yıldır üniversitelerde e-ticaret programları var.
Yönetim bilişim sistemleri ya da enformatik bölümler adı altında, genelde tezli ve tezsiz yüksek lisans programları son yıllarda yaygınlaşıyor. Yrd. Doç. Dr. Keti Ventura’ya göre mezun olunan lisans programı ne olursa olsun daha sonra mutlaka bir işletmecilik altyapısına sahip olmak şart. Bunun için okuldan sonra işletme mastırı yapabilir veya bir e-MBA programına yazılabilirsiniz.
İnternette iş kurmak için Deneyim şart mı?
Internette kendi işini kurmuş insanların çoğu bunun için biraz iş deneyiminin olması gerektiğini söylüyor. İnternette iş kurmak zor değil. Belli alt yapılar, paket programlar var; size gerekenleri alır, sistemi kurarsınız. Fakat girişimci olacak kişinin biraz da olsa iş deneyimi olması, iş hayatını bilmesi işin devamı açısından çok önemli. Düşünün, sizin dışınızda binlerce insan da aynı yoldan para kazanmaya başlayabilir. Zaten çok sayıda rakibiniz olacak, hazırlıklı olun.
İnternette iş kurmak: İşimi kurayım elemanlarım çalışsın Hayır, ekibinizden daha da fazla çalışmanız gerekecek. Normalde maaşlı bir işe girdiğinizde ne kadar yoğun olursa olsun genellikle sabah 9, akşam 6 mesai düzeniniz olur. Fakat girişimci olduğunuzda o iş her zaman sizinle olacak. Haftasonunda da çalışacaksınız, tatilde de…
İnternette iş kurmak: Öne çıkacak yeni alanlar E-ticarette alışveriş çok popüler. İnsanların % 62’si satın alma kararından önce internette mutlaka araştırma yapıyor, %11’i internetten alım yapıyor. Tabi şimdilik; bu oran sürekli artıyor. Bunun yanısıra diğer alanlarda internet kullanıcıları giderek daha bilinçli davranıyor. Zaman geçiyor, internet kullanıcıları da yaşlanıyor, yaşlanacak. Girişimci Çağlar Erol, sağlık konusunda kaliteli içeriğin çok tutulacağını düşünüyor. Bu içerik zamanla, hatta şu anda da çok büyük değer kazanmış durumda. Seyahat da gelişmekte olan diğer bir alan. İnternette iş kurmak: Melek yatırımcı Belli bir konuda bilgisi olan melek yatırımcı, bu konuda yeni başlayanlara (küçük boyutlu şirketlere) yatırım yapar. Hem para hem de deneyimini koyarak o şirketlerin büyümesine destek olur. Türkiye’deki melek yatırımcı sayısı ne yazık ki kısıtlı.
İnternette iş kurmak: Zorluklar Girişimciliğe adım atarken en büyük zorluk, sermaye. Maddi durumunuz yeterli olsa da zorlanırsınız, o ayrı. Çok büyük bir risk alıyorsunuz. Sonrasında deneyim önemli. Bütün dünyada onbinlerce projenin gelişmiş, batmış ve belki tekrar çıkmış olduğunu unutmayın. İşin bir de yasal tarafı var. Internetle ilgili yasal düzenlemeler henüz yeterli değil. Şimdilik… İnternette iş kurmak ve sürdürebilmek için dikkat!
-İyi ve özgün bir fikrinizin olması gerekiyor ama artık fikir her şey değil. Tam tersine girişimcinin karakteri, onun bu işin arkasında ne kadar durabildiği ve vizyonu çok daha önemli.
-Olası krizlerden en az etkilenecek düzgün bir gelir modeli oturtun.
-Ortaklarınızı ve ortaklık koşullarını iyi belirleyin. Doğru bir iş bölümü yapın.
-Pazar hedefinizi belirleyin.
-Zaman planlaması yapın ve buna uyun.
-İyi bir içerik oluşturun.
-Bağlantılarınızı kurun. Çevrenizi kullanın.
-Her şeye hazırlıklı olun. Internet çok hızlı değişiyor. Sabah kalktığınızda bambaşka bir tehdit ile karşılaşabilirsiniz.
-İşin sürekliliği için öncelikle kendinizi güncel tutun. Sektörünüzde neler olup bitiyor onları düzenli olarak takip etmeniz, yeniliklere açık olmanız gerek.
-İlk gün nasıl sıkı çalışıyorsanız daha sonrasında da öyle çalışmalısınız.
-Ve en önemlisi, fikrinize inanın. Fikrinize inanan, poizitif
insanlarla çalışın.
İnternette iş kurmak: Başarılar Türkiye’de başarılı girişimler
artacak Çember.net’in kurucusu ve enuygun.com Genel Müdürü Çağlar Erol Özellikle 2010’dan bu yana birçok farklı internet girişimi çok güzel paralar kazanmaya başladı. Yabancı ve yerli yatırım geliyor. Artık bizim yaşadığımız birkaç öyküyü, daha çok kişiden duymaya başladık.
2011 yılında bunun çok daha farklı bir aşamaya geleceğini, çok büyük satın almalarının, büyük el değişmelerin, yeni projelerin olacağını düşünüyorum. Amerika’da sürekli izlediğimiz başarı hikayelerini, belki onlardan daha küçük boyutta fakat hiç de azımsanmayacak boyutta Türkiye’de de göreceğiz.Galata İş Melekleri desteğe hazır Türkiye’de melek yatırımcı sayısı sınırlı. Galata İş Melekleri, bir grup melek yatırımcı tarafından gençlere fon ve bilgi desteği vermek için 2010’da kurulmuş bir dernek. Başvurular, belirlenen kriterlere göre (gelir gider modelleri, girişimcilik profili vs.) değerlendiriliyor. Belli dönemlerde yapılan sunumlarla, aday girişimciler Galata İş Melekleri üyelerinin
karşısına çıkıyor. Derneğin hedefi, İstanbul’daki teknoloji girişimcilerinin uluslararası çapta başarı kazanmasında öncülük etmek.
0 yorum:
Yorum Gönder
Konu Hakkında Bilgini Bilgini Paylaş