Muffin Amerika kökenli bildiğimiz keklere benzeyen tatlı ekmeklere deniyor. Cupcake şeklinde yapılan Muffinler kağıttan bir kalıpta pişiriliyor. Muffinlerin içerisine çikolata parçaları, limon, yaban mersini, şekerleme gibi yiyeceklerde ilave edilebiliyor.Tarifi Hollanda'nın 'Vriendin' dergisinden aldım. Size vereceğim tarif baz (sade) muffin tarifidir. Dergide içine arzuya göre; kuru üzüm-tarçın, hindistan cevizi ya da çikolata parçacıklı muffinler yapabileceğiniz yazıyor. Tabi benim gibi hepsinden biraz da yapabilirsiniz. Tarifi aynen yazıyorum, ayrıca ölçülerin su bardağı, fincan karşılıklarını da yazacağım. Bu yumuşak kekleri evinizde yapıp pazarda satıp ev bütçenize katkıda bulunabilir hatta işinizi büyütebilirsiniz.
SİZİN İÇİN BİRKAÇ MUFFİN TARİFİ BULDUK
BAZ (SADE) MUFFİN KARIŞIMI İÇİN MALZEMELER:
(12 adet)
250 gr. un (8 yemek kaşığı tepeleme un)
150 gr. toz şeker (1 su bardağı)
2 yumurta
3 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
100 ml. sıvı yağ (1 kahve fincanından birazcık fazla)
150 ml. yoğurt (1 su bardağı)
Muffin kek kalıbı
AYRICA
Hindistan cevizli muffin yapmak için: 50 gr. hindistancevizi
Tarçın ve üzümlü muffin yapmak için: 2 çay kaşığı toz tarçın ve 75 gr. kuru üzüm
Çikolata parçacıklı muffin yapmak için: 100 gr. damla çikolata kullanabilirsiniz.
YAPILIŞI
Fırını 180 dereceye alın.
Bir kapta toz şeker, vanilya ve yumurtaları çırpıcı ile 5 dk. karıştırın.
Üzerine yoğurt ve sıvıyağ ekleyip tekrar elde çırpıcı ile çırpın.
Ayrı bir kapta un ve kabartma tozunu eleyin ve karıştırın.
Bu aşamada sıvı karışımı unlu karışımla birleştireceğiz. Sıvı karışımı yavaş yavaş unlu karışıma tahta kaşıkla karıştırarak ilave edin. Sonrasında mikserle homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın.
Baz muffini elde ettik. İçine yukarıdaki istediğiniz karışımdan yapabilirsiniz. Eğer çikolata parçacıklı isterseniz 100 gr. çikolata parçasını karışıma ilave edin.
Her muffin kağıdına 2 yemek kaşığı karışmdan koyun.
Önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 20 dk. pişirin. Üzeri altın-kahve renginde olunca fırından alın.
Fırından çıkarttıktan sonra 5 dk. soğuması için bekleyin. Daha sonra kağıtlarını çıkarabilrisiniz.
Üzerine pudra şekeri ile servis ediniz.
Sıvı karışımları karıştırıken mikser kullanmadım, el çırpıcısı ile çırptım. Mikseri sadece tüm malzemleri homojen hale getirmek için kullandım. Ben her bir tatdan azar azar yaptım. Eger sizde bu şekilde yapmak isterseniz baz muffin karışımından 6 yemek kaşığı bir kaseye alıp içine göz kararı örneğin; hindistan cevizi koyup karıştırın ve 3 adet muffin kalıbına 2'şer yemek kaşığı ilave edin. Diğerlerini de bu şekilde yapıyoruz.
Tarifte kakaolu muffin yoktu. Bende göz kararı kakao koyarak 2 adet kakaolu muffin elde ettim. Hepsini kakaolu yapmak isterseniz 2 yada 3 yemek kaşığı kakao koyabilirsiniz. Ayrıca size kabarmamış gibi görünsede aldanmayın çünki ben içine 2 yemek kaşığı kadar koydum Adı üstünde mini muffin bunlar :) Dilerseniz bu oranı siz arttırabilirsiniz. Muffinlerin tadı biraz şekersiz gelebilir. Dilerseniz şeker oranını 1.5 su bardağı olarak arttırabilirsiniz.
BİR TARİF DAHA
Malzemeler :
1 yumurta
2 fincan toz şeker
1 fincan yoğurt
1 fincan sıvı yağı (ben ayçiçek kullanıyorum)
3 fincan un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Ben bu karışıma bir tatlı kaşığı karbonat da ekliyorum. Böylece daha çok kabarıyor. Ama kullanmasanız da olur.
Hazırlanışı :
Burada temel prensip şu : kuru malzemeler ayrı , yaş malzemeler ayrı karıştırılacak, en sonunda hepsi birbirine yedirilecek. Ama önce yumurta ve şekeri köpürtene dek yüksek devirde çırpın. Ardından sırasıyla sıvı yağ ve yoğurt ekleyip iyice karıştırın.
Başka bir kapta un, kabartma tozu, karbonat ve vanilyayı karıştırın. En son iki karışımı karıştırın. Burada bir püf noktası daha vereceğim. Islak malzemeyi kuru malzemeyle karıştırıken çok homojen bir sıvı elde etmeye çalışmayın. Unlar kaybolduğu anda karıştırmayı bırakın. Ne kadar az karıştırılırsa, o kadar pofidik oluyor.
Bu karışıma istediğiniz malzemeyi ekleyebilirsiniz. Ben bu aralar sürekli yeni karışımlar deniyorum. Bu haftaki favorimiz fıstık ezmesi-muz-nutella karışımıydı. Ondan önce kuru üzüm-limon rendesi çok beğenilmişti.
Bu noktadan sonrası sizin zevkinize ait. Yapa yapa en sevdiğiniz muffin tadını elde edeceksiniz.
Son bir tüyo : kuru meyve kullanacaksanız, katmadan suda bekletin ki yumuşasın.
En son karışımı muffin kaplarına döküp onceden ısıtılmış fırında 150-200 derecede pişirin. Çatal batırdığınızda çatal temiz kalıyorsa muffinleriniz pişmiş demektir.
BİR TARİF DAHA
2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
3 yemek kaşığı kakao(kakao yoksa 1 yemek kaşığı türk kahvesi ya da aynı miktarda nescafede olur)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yeteri kadar ceviz( miktarı sizin isteğinize bağlı)
Bir kabın içinde yumurta ve şekeri kıvamı gelene kadar çırpıyoruz.
Ardından süt ve sıvı yağı ekleyip biraz daha çırpıyoruz.
Çırpma işlemi bittikten sonra başka bir kabın içinde unu, kabartma tozunu, kakaoyu ve vanilyayı karıştırıp yumurta, süt, şeker yağ karışımımıza ekleyip 5 dk daha çırpıyoruz.
Malzemeleri karıştırma işlemimiz bitmiştir.
Cevizleri en son koyup kaşıkla karıştırdım. ( ayrıca cevizlerin dibine çökmemesi için karışıma eklemeden önce küçük bir poşetin içine 1 tatlı kaşığından az un ile cevizleri koyup sallarsak cevizler karışıma girince dibine çökmeyecektir. ]
Karışımımı hazırladıktan sonra plastik muffin kalıplarına koyup önceden ısıtılmış 170 derecelik fırınımda 15 dk pişirdim .(kalıpları yağlamadım plastik olduğu için yapışmıyor)
SIRA GELDİ MUFFİN KALIBI VE MAKİNALARINA
Gitti gidiyor sanal pazar gibi internet sitelerinde bulabileceğiniz muffin makina ve kalıpları. İşe kolay gelsin.
MUFFİN YAPIMI VİDEOLARI
0 yorum:
Yorum Gönder
Konu Hakkında Bilgini Bilgini Paylaş