Bijuteri son yılların en hızlı büyüyen sektörlerinden biri. Sürekli yeni markalar sektöre girerken eskiler de hız kesmeden büyüyor. Bijuteri sektörü 500 milyon liranın üzerinde bir büyüklüğe sahip. Her yıl ortalama yüzde 20 – 30 arasında bir büyüme gösteren sektör artık kabına sığmıyor. Şirketlerin yurt dışı atakları sayesinde dış ticaret hacmi de 250 milyon dolara ulaştı.
SEKTÖRÜ CAZİP KILAN NEDENLER
Kadınlar geçmişte altın ve gümüş takı ve aksesuarları tercih ederken bugün gerek fiyatların düşüklüğü gerekse çeşit zenginliği açısından imitasyon ürünlerine daha çok para harcıyor. Takı ve aksesuar firmaları modanın değişimine büyük bir hızla ayak uydurarak çekim alanı yaratmayı başarıyor. Özellikle Anadolu önemli bir büyüme potansiyeline sahip. Kar marjının yüzde 300’lere kadar çıkması sektörü cazip kılan etkenler arasında.
NASIL YATIRIM YAPILIR
Yatırım maliyeti kiralama giderleri hariç 50 bin ile 150 bin lira arasında değişiyor. Bu işe yatırım yapmak isteyenlerin mağazalar için işlek caddeleri ve AVM’leri tercih etmesi gerekiyor. Bijuteri sektörüne profesyonel ortaklarla girmek riski daha da aşağı çekebilir. Zira şirketlerin markalaşarak büyümeyi tercih ettiği sektörde franchising sistemine olan talep de armış durumda. Euromoda, Assortie, Sette, Next Accessory, Takıştır Bijuteri, The She, Takıcım, Jeune&Belle, Dia Titanium, Accessorize öne çıkan markalar arasında yer alıyor. Şirketlerin bayilik koşulları değişiklik gösterirken bazı firmalar franchise giriş ücreti talep etmiyor.