Kokulu mumlar kokusuz olanlara oranla daha fazla para ödenerek satın alınırlar. Bu nedenle de pahallı diye tanımlayabiliriz. Oysa istediğiniz kokularda mumları siz de hazırlayabilirsiniz üstelik son derece kolay bir şekilde. Nasıl mı?Öncelikle ihtiyaç duyacağınız malzemeleri temin ederek işe koyulun. Bu malzemeler; parafin, stearin, mum kalıbı, mum boyası, mum fitili ve son olarak da istediğiniz kokuların esansları yani yağları… Malzeme seçiminde en önemli detay 1 kg. parafine 100 gram stearin satın alınması gerektiğidir. Buna göre oran orantıyı kurgulayabilir ve malzemeleri doğru ölçeklerde hazırlayabilirsiniz.
Esansları aktarlardan bulabilirsiniz. Günümüzde hemen her bitki, çiçek ya da ağacın aromatik yağları ortalama 5TL’ye satışa sunuluyor. Mum kaplarına gelince dilerseniz benim gibi kullanılmış tealight kaplarını atmayarak geri dönüştürebilirsiniz ya da kullanmadığınız bardakları birer um kabı olarak kullanabilirsiniz. Yok ben yeni kaplar alacağım diyorsanız seçenekleri mumunuzun ana malzemesiniz satan mağazalardan temin edebilirsiniz.
Kokulu Mum Yapımı
Satın aldığınız parafini bir tencereye koyarak kısık ateşte akışkan hale gelmesini sağlayın. Stearin, mumunuzun katılaşmasını sağlayacak olan maddedir. Bu maddeyi parafin akışkan hale gelip, yani eridikten sonra eklemeli ve karıştırmalısınız. Renklendirme ve esans bu aşamadan sonra eklenmelidir. Hazırladığınız mum kaplarına bu karışımı dökün ve dökerken mum fitilini yerleştirin. Oda sıcaklığında bekleterek hazırladığınız mumun kalıpları içinde soğumasını sağlayın. Ardından buzdolabına koyarak donma işlemini gerçekleştirin . Mumunuz hazır.
Evde mum yapımında kullanılan malzemeler
Evde mum yapmak biraz zahmetli ama oldukça zevkli bir hobidir. Sizlerde evinizde mum yapmak istiyorsanız -ki ben bir zamanlar severek uğraşmıştım- aşağıdaki malzemeleri hemen almaya başlayın.umu eritmek için kullanacağınız iki Katlı Tencere
İki katlı tencere kullanarak mumunuzun çok yüksek ısılara ulaşmasını engelleyebilirsiniz. Kullandıktan sonra, mum artığı kurumadan önce kuru bir havlu ile silerek iki katlı tencerenin üst kısmını temizleyiniz .
Daldırma Kutusu
Mumları daldırırken sıcak mumu içinde tutmak için bir daldırma kutusu kullanılabilir . El sanatları malzemeleri satan bir mağazadan bir daldırma kutusu satın alabilirsiniz veya evde kullanabileceğiniz dar ve uzun bir kapbulabilirsiniz . Bu kabın, yapmak istediğiniz mumdan en azından 2 inç (yaklaşık 5 cm) daha uzun olmasına dikkate ediniz. Mumu sabit bir ısıda tutmak için kutuyu/kabı içinde su kaynayan bir tepsinin içine yerleştiriniz.
Termometre
Termometre, mum yapımında çok önemli bir alettir. Güzel mumlar yapmak için doğru ısıya erişmeniz ve bu ısıyı korumanız gerekmektedir.
Kalıplar
El sanatları malzemeleri satan mağazaların çoğunda çok çeşitli mum kalıpları bulabilirsiniz . Yaratıcılığınızıkullanıp , kalıp veya kap görevi görecek başka malzemeler arayabilirsiniz. Örneğin teneke kutular, jöle kalıpları, kek kalıpları, deniz kabukları, vb.
Fitil İğneleri
Bunlar, 4 ila 10 inç (yaklaşık 10-25 cm) boyunda satılan dayanıklı çelik iğnelerdir. Bu iğneler, mum yapımının çeşitli aşamalarında kullanılmaktadır . Kalıba dökülmüş bir muma fitil takmak için kullanılmaktadır . Kalıplı mumlar yaparken fitili yerinde tutmak için gergi çubuğu olarak da kullanılabilir .
Karıştırıcı – Boyayı veya kokuları katmak ve mumu karıştırmak için tahta bir kaşık veya küçük bir sopa.
Kesme aletleri – Balmumu tabakalarını ve kalıp halindeki mumları kesmek için keskin bir bıçak.
Dökme Kabı – Eritilmiş mumu kalıplara dökmek için bir kap.
Isı kaynağı – Mumu eritmek için bir ısı kaynağına ihtiyaç vardır. Bir ocak, tüp veya elektrik ocağı bu iş içinuygundur .
Kap tutucular, parafinli kağıt, silikon sprey ve kalıp mühürlerinin de elinizin altında bulunması gerekebilir.