Hiç katkı maddesi kullanmadan, ev yapımı yiyecekler hazırlamaya devam ediyoruz. Domateslerin en güzel ve olgun zamanı olan Eylül ayındayız. Kış aylarında kullanmak üzere salça, domates sosu, menemen yapmak için en uygun zamandır. Mis gibi ev salçasının yerini hiçbir şey tutamaz, hele bir de kendiniz yapmışsanız.
Bir dilim köy ekmeğinin üzerine bir kaşık salça koyun, üstüne
biraz zeytinyağı gezdirin, işte size basit ama lezzetli bir tat. Salça ya da
sos yapmak için bol etli, olgun, parlak renkli, beresiz domatesleri tercih edin
(özellikle bardacık domatesi). Bir paket kaya tuzu alın (artanını turşu ya da
salamura yaparken kullanın), hazırlamaya başlayın. Birkaç saat içinde kışlık
salçanızı hazırlayıp dolabınıza kaldırın. Malzemeler: 10 kilo domates,
Zeytinyağı ve kalın tuz. Hazırlanışı: Domatesleri dörde bölün, bir kase içinde
bir gün bekletin. Ertesi gün süzgeçten geçirin. Çekirdeklerini, kabuklarını
ayırın. Bez bir torbadan süzün. (Ya da bu işlem yerine, domatesleri
kabuklarıyla beraber robottan geçirin.) Torbada kalan pelte kısmı, 3-4 yemek
kaşığı zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı tuz ekleyerek tencerede kısık ateşte,
suyunu çekip, koyu bir kıvama gelecek şekilde kaynatın. (Domates ısıya maruz
kaldıkça içindeki likopen oranı artar.) Soğuduktan sonra kavanoza doldurun. 10
kilo domatesten 750-1000 gram arası salça çıkıyor. Kavanozda, içine biraz daha
tuz ekleyin, karıştırın. Eklenen tuz bakterilerin oluşmasını önler. Üzerine
zeytinyağı gezdirin sıkıca kapayın. Zeytinyağı hava ile teması keser,
bozulmadan saklanmasını sağlar. Hazırladığınız salçaları tüketene kadar
buzdolabında saklayın. Bu ölçüden 750-1000 gram arası salça çıkmaktadır. Bu
tarif Biyolog Arzu Yakut'un ZTBB'de düzenlenen uygulamalı eğitimde verdiği
tariftir. Sizin de önereceğiniz daha pratik ya da daha özel tarifleriniz varsa
paylaşın, en kolay ve lezzetli tarifi hep birlikte bulalım.
DOMATES SALÇASI TARİFİ 1
Malzemeler:
3 Kg. Domates
2 Yemek Kaşığı ‘tepeli’ Kaya Tuzu
Ön Söz:
Geçen yıl dondurucuda sakladığım domateslerden 3 kg. artmış olduğu için, arta kalan domatesleri salça yaptım. Ev salçası domatesler hazırlandıktan sonra, kaynatılarak ya da güneş altında suyu uçurularak yapılır. Salça yapmanın kolay olanı ise, domateslerin tencerde kaynatılarak yapılmasıdır. Ben de öyle yaptım. 3 Kg. domatesten 200 gram posa, 600 gram da net salça elde ettim. Salçayı kapaklı plastik bir kap içerisine koydum ve dolabın buzluğuna kaldırdım. İzleyin bakalım neler yapmışım.
Ön Hazırlık:
Domatesleri dondurucuya kaldırırken kabuklarını soyduktan sonra, bir kısmını orta irilikte blendırla parçalamıştım. Bir kısmını ise, iri kuşbaşı doğramıştım. Bu nedenle domatesleri oda sıcaklığında çözdürmekle işe başladım. Domatesleri bir leğen içerisine koyduktan sonra, üzerine 2 yemek kaşığı ‘tepeli’ kaya tuzu ilave ettim. Ardından blendırla domatesleri bir güzel parçaladım ve kevgirden geçirdim. Kevgirden geçen püreyi aldım ve üzerinde kalan posasını attım.
Maharetini Göster:
Tencere içerisine domates püresi konulacak ve normal ısı ayarında tencere kaynatılacak. Tencere yüzeyinde biriken köpükler alınacak ve tencere 30 dakika süre ile karıştırılarak kaynatılacak. Süre bitiminde ocak ısısı düşük ısı konumuna getirilecek. Saat’a bakılacak not edilecek. Tencere ara sıra karıştırılarak 30 dakika süre ile tekrar kaynatılacak. Süre bitiminde domates püresi pelte haline gelecek ve ocaktan alınacak. Pelte, bir kap üzerine konulan süzgeç içerisine alınacak ve kalan suyu en az 24 saat süre ile süzdürülecek. Katı hale gelen domates salçanız kullanıma hazır. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
BİBER SALÇASI YAPIMI
Evde biber salçası yapmak için renkleri iyice kızarmış, tam olarak olgunlaşmış etli biberleri kullanmak gerekir. Biber salçası yaparken biberleri haşlıyor ve haşlanmış olan biberleri kabuklarından ayırıyoruz. Bu yöntemle yaptığınız biber salçasını güneşte ya da fırında kurutabilirsiniz. Biber salçası yaparken kullanılan bir başka yöntem ise biberlerin çiğden makineden geçirilip güneşte kurutulmasıdır. Güney bölgemizde özel olarak salçalık biberleri makineden geçiren işletmeler var. Biber salçası yemeklere çok güzel bir renk ve tat veriyor. Biz biber salçasını yemeklerde kullanmanın yanı sıra marinadlarda ve muhammara gibi mezelerde de kullanıyoruz. Biber salçasını yaparken salçanın bir sene içinde tüketileceğini varsayarak salçada kullanılacak tuz miktarını bir kilogram biber için bir buçuk çorba kaşığı tuz olarak hesap ediyorum. Az miktarda kısa sürede tüketeceğim, diyorsanız bir kilogram için bir çorba kaşığı tuz kullanabilirsiniz. Yemeğe tuz atarken hep salçanın tuzunu göz önüne alıp tuz miktarını ayarlamak en güzeli… Ben az tuzlu yediğim için hep öyle yaparım.
Biber salçası yaparak kış hazırlıklarının bir parçası daha tamamlanmış oldu
SALÇA YAPIMI VİDEOLARI