Ekim ayından itibaren Türkçe ara yüzünü devreye alan YouTube, önce dünyadaki reklam modellerini Türkiye’de devreye aldı. Şimdi ise iş ortaklığı modeli ile yeteneği olan içerik geliştiricilerle gelirini paylaşmaya hazırlanıyor.Dünyada ayda 1 milyar ziyaretçiye ulaşmış bir mecra YouTube. Bu platforma yükleyeceğiniz bir videoyla tahmin etmediğiniz kadar ünlü olabilirsiniz.
Örnek; Justin Bieber ve PSY..
Her içerik yaratıcısına açık olan bu mecrayı, bireyler dışında markalar da etkin olarak kullanıyor. Dünyada video yayınlamak dışında birçok reklam modeli oluşturmuş şirket. Aylık 20 milyon ziyaretçiye ulaştığı Türkiye’de ise ekim ayında hayata geçen Türkçe ara yüzden sonra dünyadaki reklam modelleri Türkiye’de de devreye alındı. Şu anda Türkiye’de yayında olan iki reklam modeli var: YouTube ana sayfa reklamları ve YouTube Açık Artınna Reklam Modelleri (TruView). YouTube’da arama yapıldığında ve video izleme sayfalarına gidildiğinde görüntülenen banner ve video reklamlarını içeriyor TaıView.
YouTube, şimdilerde ise dünyada kullandığı iş ortaklığı modelini Türkiye’ye getirmek için çalışıyor. Bunun görüşmelerini yapmak için Türkiye’ye gelen YouTube İş Ortaklığı Programı Medya ve Eğlence Endüstrisi EMEA Direktörü Christoph Muller ile geçen hafta bir araya geldik.
Türkçe ara yüzün devreye girmesiyle birlikte Türkiye’de yaratıcılıklarını göstermek isteyen kişi ve markalara uygun programlar hayata geçirdiklerini, bunlardan birinin de iş ortaklığı programı olduğunu söyleyen Muller, “İçerik yaratıp bunu kendiniz için bir gelir modeli haline dönüştürmenize yardımcı olan bir program bu” diye konuşuyor.
Bu programa kabul edilen kullanıcının kısa bir online eğitim içerikli dokümanı tamamlaması ve ortaklık anlaşmasını kabul etmesi gerekiyor. Daha sonra ortak, YouTube’un reklamları için değerlendirmesini istediği videolarını seçiyor. YouTube, www.myfikirler.com bu videoların içinde veya yanında yer alan reklamların satışını gerçekleştirerek her ay ortağın Google AdSense hesabına kazancın belli bir miktannı aktarıyor. Reklam gelirinin çoğunluğu ortağa ait oluyor. Ortaklar işin sadece başarılı içerik üretimi tarafına yoğunlaşırken, YouTube da içeriğin dağıtımı ve gelire dönüştürülme bölümünü üstleniyor.
Ortağın kazancı, gelir kazanımı için kullanıma sunduğu videolann sayısına ve popülerliğine bağlı olarak değişiyor. Düzenli olarak 1 milyondan fazla kez izlenen video üreten ortaklar ayda bir kaç bin Euro kazanabiliyor.
FATOŞ BOZKUŞ / Ekonomist
0 yorum:
Yorum Gönder
Konu Hakkında Bilgini Bilgini Paylaş