Her dönem çok kazandıracak işlerden bir olan gıda sektörü farklı iş modelleriylede yatırımcısını sevindiriyor.Bunlardan biride kendin pişir kendin ye modeli restoran yada kafeler..İşte iş detayları. Önce dev bir metal ‘sac’ düşünün. Kimisi buna ‘tandır sacı’ diyor. Dairesel sacın çapı en az 5 metre. Altında tam merkez noktasında bir ocak var. Çok iyi yalıtılmış. Etrafında yüksekçe tabureler üzerinde yine dairesel olarak sıra sıra dizilmiş müşteriler oturuyor. Dünyada yükselen ‘grill fast-food’ modasıyla karşı karşıyayız! Şu sıralar Amerika ve Avrupa’da bir ‘mongolian grill’ modası başladı. Ancak burada önereceğimiz proje daha çok güney illerimizde yayılan ve adına ‘tantuni’ denilen kavurma kebabın açık büfe şekli.
Önce Araplara özgü lezzet çağrışımları yapan tantuninin nasıl bir şey olduğunu anımsayalım: Seçilmiş etlerin belli bölümleri paçal edilerek kuşbaşı doğranıyor. Bu doğrama şekli aslında ‘kuşgözü’ diyebileceğimiz küçüklükte oldukça meşakkatli bir iş. Sinirlerinden arındırılan et uzun bir süre kendi suyuyla haşlanıyor. Haşlama safhasının odunla kızdırılmış özel bir fırında yapılması işin inceliklerinden. Sonra sıra tümüyle suyu çekene kadar etin düşük sıcaklıkta dinlendirilmesine geliyor. Ete bir miktar ‘uykuluk’ ekleniyor. Bu işlem jelleşmeyi ve kavrulma aşamasında etin özgün lezzetini sağlıyor. İşin asıl püf noktası ise, çok az kuyruk yağı konarak yapılan buğu etkisiyle kavurma işleminde.
Dinlendirilmiş et, içbükey kızgın bir sac üzerine yayılarak tamamen kendi buğusuyla ve sebze katkılarıyla yeniden pişiriliyor. Bu pratik kebap Hintçe ‘tandoori’ ifadesinden esinlenip Arapça vurgusuyla ‘tantuni’ olmuş. Tantuni asıl ününü Mersin’in ünlü ustaları sayesinde kazanmış. Bu işin uzmanları kendi adlarına bu lezzeti tescil ettirmişler. Kısacası “tantuni” Mersin’den dünyaya yayılan yeni bir fast-food türü…
İster tantuni olsun ister bildiğimiz geleneksel sac kavurma işte bu yeni konseptin yeni şekli. Dev sacın etrafındaki dairesel bölümde sadece bir aşçı var. Herkesin elinde tabaklar ve diledikleri kadar alıp orada tüketiyorlar. Banko bir masa kadar geniş! Üzerinde salata ve meşrubat servisi yapılmış. Tantuni ya da benzeri kebaptan tekrar almak serbest… Ta ki doyuncaya kadar! Tam anlamıyla oryantal bir fast-food türü bu. Daha samimi ve alışılmadık bir oturma düzeniyle ilgi çekecek bir uygulama. Ocakbaşı denilen sistemin daha değişik bir şekli.
Bunun minimalist şeklini ise Japonlar ‘Teppan Yaki’ dedikleri bir başka sistemle gerçekleştiriyorlar. Müşteriler yalıtılmış kızgın sacın etrafında oturuyor. Yapacağınız tek şey özel bir sac yaptırmak ve bunun etrafına müşteri bankosunu yerleştirmek. Sac, sürekli temiz tutulmalı; ‘vakum davlumbaz’ sistemiyle koku ve sıcaklık giderilmeli. Sacın etrafına rahatça 30 kişi oturabilmeli.
0 yorum:
Yorum Gönder
Konu Hakkında Bilgini Bilgini Paylaş