Pizza pazarı müthiş bir büyüme hızı yakaladı. Yılda ortalama yüzde 20 büyüyen pizza pazarının hacmi 300 milyon dolara ulaştı. Türkiye’de yılda yaklaşık 8 milyon kişinin pizza siparişi verdiği belirtiliyor. Bu büyük potansiyelden pay kapmayı hedefleyen markalar arasında şimdiye kadar görülmemiş bir rekabet yaşanıyor. Bu rekabetle bir yandan kalite ve hizmet anlayışı gelişirken, bir yandan da fiyatlar düşüyor. Pizza artık hemen her kesimden insanın tüketebileceği bir yiyecek haline geldi.
Para dergisinden Ersan Çıplak’ın haberine göre yaygınlıkta hamburger restoranlarını sollayan pizza zincirleri neredeyse lahmacuncu-kebapçılarla yarışacak duruma geldi. Üstelik önceleri İstanbul, İzmir ve Ankara’daki görülen bu rekabet Anadolu’ya da sıçradı. Pazarın öncü markaları Anadolu şehirlerinde şube açma yarışına girdi.
Pizza tüketimindeki hızlı büyüme süreci, doğal olarak girişimcilere cazip bir iş imkanları yaratıyor. Şube sayısını artırıp markalarını yaygınlaştırmayı hedefleyen pizza restoranları, cazip koşullarda franchise veriyor.
İşte ünlü pizza markaların franchise şartları…
Şube sayısını 500’e çıkarıyor
ABD’li Domino’s Pizza, Türkiye pazarına ise 14 yıl önce girdi. Türkiye’deki ilk şubesini 1996’da Ulus’ta açan Domino’s Pizza, İstanbul’da hızla büyümesinin ardından Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Denizli, Edirne, Eskişehir, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ ve Yalova’da toplam 149 restoran açtı. Bu şubelerin 100’ü franchising sistemiyle açılmış. Şirket, önümüzdeki 5 yıl içinde şube sayısını 500’e çıkarmayı hedefliyor. . Domino’s Pizza Türkiye Genel Müdürü Aslan Saranga, “Franchising sistemiyle büyüme planlarımız kapsamında farklı illerimizdeki şube açılışlarını sürdürüyoruz. Domino’s Pizza olarak Ankara, Bursa, İzmir, Marmaris, Didim, Afyon, Gaziantep, Gemlik, Sinop, Uşak, Malatya, Elazığ, Nevşehir, İskenderun, Muğla ve Şanlıurfa’da yeni restoranlar açmayı hedefliyoruz” diyor. İyi bir vizyona sahip, büyüme hedefleri olan franchise’lerle çalışmayı tercih eden şirket, bu konuda çok titiz davranıyor.
Domino’s Pizza şubesi açmak için yaklaşık 90-150 metrekarelik bir dükkan yeterli. 6-8 metre cephesi olan, baca problemi olmayan, ana arterlerde bulunan dükkanlar uygun bulunuyor. Bir Domino’s Pizza restoranının toplam yatırım maliyeti 220 bin dolar civarında. Yaklaşık başlangıç sermayesi ise 120 bin dolar. Başlıca yatırım kalemleri mimari, dekorasyon, isim hakkı, bilgisayar yazılımı ve donanımını kapsayan ekipmanlar olarak sıralanıyor. Saranga, gerekli teminatları gösterebilmesi durumunda yatırımcıya leasing ve vadelendirme gibi borçlanma seçeneklerini de kullandıklarını söylüyor. Tüm bu yatırımın geri dönüşü ise 18-24 ay olarak hesaplanıyor.
Domino’s Pizza’nın menüsünde farklı damak tatlarına hitap edebilen birçok pizza çeşidi bulunuyor. Extravaganzza, Pizza Fit, Italiano ve Kumru Pizza menüde yer alan alternatiflerden birkaçı. Pizzanın yanı sıra menüde tatlılar ve başlangıç lezzetleri olarak tercih edilebilecek farklı yan ürünler de bulunuyor.
Telefon: 0212 280 96 36
E-posta: baris.memis@dominospizza.com.tr
İsim hakkı bedeli 10 bin dolar
Bir Türk markası olan Pizza Max,1996’dan bu yana faaliyet gösteriyor. İlk şubesini İstanbul Ulus’ta açan şirketin halen 10 şubesi var. Tamamı İstanbul’da bulunan bu şubeler şirket tarafından işletiliyor. Önümüzdeki 5 yılda fanchising sistemiyle şube sayısının 42’ye ulaştırılması hedefleniyor. Pizza Max Genel Müdürü Hüseyin Cambaz, “Başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi’ndeki tüm illerde şubeler açacağız” diyor.
Pizza Max, franchise giriş bedelini 25 bin dolar olarak belirlemiş. Ancak yıl sonuna kadar gelecek franchise başvuruları için bu rakam 10 bin dolara düşürülmüş. Cambaz, 100 metrekarelik bir Pizza Max şubesinin anahtar teslimi yatırım maliyetinin 130 bin dola civarında olacağını söylüyor. Bu rakama mağaza dekorasyon ve gerekli tüm ekipmanlar dahil.
Pizza Max’ın Türk damak tadına uygun 13 çeşit pizzası bulunuyor. Pizzalar, müşterilerin isteğine göre klasik pizza sosu ya da barbekü sosuyla hazırlanıyor. Ayrıca kepekli ürün tüketenler, formunu korumak isteyenler için kepekli hamurun yanı sıra sarımsaklı ekmek, salata ve tatlı seçenekleri var.
Telefon: 0212 637 02 44
E-posta: info@pizzamax.com.tr
Web: www.pizzamax.com.tr
Şube sayısını 300’e çıkarıyor
Pizza Hut, pizza deyince ilk akla gelen markalardan biri. ABD menşeli Pizza Hut’un 86 ülkede binlerce restoranı var. Türkiye’ye ise 1989 yılında Turkent Gıda tarafından getirildi. Halen İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Muğla’da 39 Pizza Hut şubesi bulunuyor. Marka, önümüzdeki 5 yıl içinde şube sayısını 300’e çıkarmayı hedefliyor. Yeni şubeler için öncelik gelişmiş illere verilmiş. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir’den gelecek franchise taleplerine yanıt verilecek.
Pizza Hut’ın menüsünde sayısız pizza çeşidi mevcut. Ayrıca trio, chicken wings, elma dilim patates, sarımsaklı ekmek, makarna, salata ve tatlı gibi birçok yan ürün bulunuyor. Pizza Hut, franchise giriş bedeli olarak 40 bin dolar talep ediyor. Ortalama işletme sermayesi ise 250 bin dolar civarında. Şirket, reklam katkı payı olarak ciro üzerinden yüzde 6 pay alıyor. Sürekli franchise ödemesi ise yüzde 6.
Telefon: 0212 275 14 63
E-posta: franchising@pizzahut.com.tr
Web: www.pizzahut.com.tr
15 çeşit pizzası var
İzmir merkezli Pizza Tomato, 1999’da kuruldu. İlk şubesini Marmaris’te açan markanın şimdi 25 şubesi var. Pizza Tomato şubelerinden sadece 4’ü şirket tarafından işletiliyor. Kalanların tamamı franchising sistemiyle açılmış. 2015’e kadar şube sayısının 150’ye ulaşması planlanıyor. Pizza Tomato Franchise Sorumlusu Muzaffer Dönmez, “Yeni açılacak şubeler için Türkiye genelinden gelecek tüm franchise taleplerine açığız” diyor.
Bir Pizza Tomato şubesinin toplam yatırım tutarı 100-150 bin dolar arasında değişiyor. Bu rakama franchise giriş bedeli dahil. Pizza Tomato’nin AVM’ler için daha küçük restoran konseptleri de var. Bu türü restoranların yatırım tutarı daha düşük. Pizza Tomato menüsünde 15 çeşit pizza var. Markanın farklı damak zevklerine hitap eden ürünleri de bulunuyor.
Telefon: 0232 381 86 67
E-posta: muzafferdonmez@pizzatomato.com.tr
En fazla restoranı olan marka
İzmir merkezli Pizza Pizza, Türkiye’de en fazla şubesi olan pizza zinciri konumunda. Halen 160 şubesi bulunan marka, 2010’u yatırım yılı ilan etmişti. Nitekim bu doğrultuda 4 ay önce 5 milyon dolarlık yatırımla İstanbul’daki merkez hizmete açıldı. Ağustos ayında da Irak’ta ilk yurtdışı Pizza Pizza restoranı açıldı. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde bu ülkede 20 restoran açmayı hedefleyen Pizza Pizza, 2012 yılı sonuna kadar 5 ayrı ülkede de master franchise verecek. Pizza Pizza, yurtiçindeki şube sayısını ise önümüzdeki 1 yılda 220’ye çıkarmayı hedefliyor. Pizza Pizza Genel Müdürü Tolga Türker, “Franchise sistemiyle büyüyoruz. Halen restoranlarımızın yüzde 96’sı franchisee’ler tarafından işletiliyor. Sadece 6 restoranı kendimiz işletiyoruz. Bunun başka hiçbir yerde örneği yok. Ne Türkiye’de ne de yurtdışında. Tamamen franchisee’ler tarafından yönetilen bir sistem. Bunun için tabii ki çok iyi bir denetim ekibi, stok kontrol, standardizasyon, geniş bir lojistik ve üretim ağı gerekiyor” diyor.
Franchise konusunda çok yoğun bir talep söz konusu olduğunun altını çizen Türker, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Günde yaklaşık 15 franchising talebi alıyoruz. Ancak franchise verme konusunda çok özenli davranıyoruz. İsim hakkı bedelimiz 30 bin TL. Yatırım maliyetimiz restoranın konumu, metre karesi ve yapılacak çalışmalara göre değişiklik gösteriyor.”
İletişim için telefon: 0216 314 90 11
E-posta: franchising@pizzapizza.com.tr
Yeni bir marka
Pizza Hut ve Kentucky Fried Chicken’ın Türkiye temsilcisi Turkent, Pizza Hut Delivery markası içinde franchise vermeye başladı. Turkent Genel Müdürü Serhan Süzer, “İlk şubemizi 18 Ekim’de İstanbul Maslak’ta, ikinciyi ise 28 Ekim’de Kavacık’ta açacağız. Üretim tesislerimizi 1 milyon dolarlık yatırımla İstanbul Sultanbeyli’de kurduk. 2011 sonuna kadar franchising sistemiyle 45 şube açılması hedefliyoruz” diyor.
Pizza Hut Delivery Direktörü Banu Güney Arıduru ise franchise koşullarıyla ilgili şu bilgileri veriyor: “Franchise adayının başvurusuyla başlayan görüşmeler neticesinde anlaşmaya varılırsa eğitim dönemi başlıyor. Bu aşamada franchise adayı, bir Pizza Hut Delivery şubesinde 2 ay boyunca eğitim alacak. Bu süre zarfında hem biz adayın bu işe uygun olup olmadığını göreceğiz. Ayrıca aday kendisi işi sevip sevmediğini ya da yapıp yapamayacağını anlayacak. Bu aşamalardan geçen girişimcilerle 10 yıllık franchise sözleşmesi imzalayacağız.”
Bir Pizza Hut Delivery şubesinin ortalama yatırım tutarı 250 bin dolar civarında. Bu rakama 40 bin dolarlık franchise giriş bedeli ve 120-160 metrekarelik bir dükkanın tüm altyapı çalışmaları, dekorasyonu ve gerekli tüm ekipmanlar (paslanmaz fırın, soğuk-sıcak saklama üniteleri, serviste kullanılan motosiklet) dahil.
125 yeni şube açıyor
Little Caesars, 1959 yılında ABD’de kuruldu. Marka, 1996 yılında Çelebi Holding aracılığıyla Türkiye’ye pazarına girdi. Türkiye’deki ilk restoranını İstanbul Bakırköy’de açtı. 2006 yılında ABD dışında ilk kez “master franchise” hakkı alan Çelebi, bu tarihten sonra hızlı bir büyüme sürecine girdi. Şirketin şube sayısı 43’e yükseldi. Bunların 40’ı İstanbul’da, 3’ü ise Ankara’da bulunuyor. Little Caesars Franchise Sorumlusu Ümit Alpaslan, “Önümüzdeki 5 yılda 125 yeni şube açmayı planlıyoruz. Yeni açılacak şubeler için İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Adana, Antalya, Kocaeli, Kayseri, Konya ve Trabzon’dan gelecek taleplere öncelik verilecek” diyor.
Little Caesars, franchise giriş bedeli olarak 40 bin dolar talep ediyor. İşletme sermayesi ise 50 bin dolar. 100 metrekarelik bir restoranın yatırım maliyeti 160 bin ile 180 bin dolar arasında değişiyor. Little Caesars’ın işletmeci adaylarında aradığı özellikler; girişimci bir kişilik, insan ilişkilerinde başarı, yöneticilik vasıflarına sahip olunması ve franchise sistemine uyumlu çalışma şeklinde sıralanıyor.
Little Caesars pizzalarında günlük taze hamur, özel reçeteyle üretilmiş mozzerella ve monster peyniri ile taze domateslerden üretilmiş sos kullanılıyor. Restoranlarda tavuk kanadı, sarımsaklı ekmek, tarçınlı tatlı, salata çeşitleri, tatlı ve içecek çeşitleri de servis ediliyor.
Telefon: 0212 473 55 55
E-posta: umit.alpaslan@celebi.com.tr
Isparta’da kuruldu
Yerli bir marka olan Dr. Pizza, 1996 yılında Isparta’da kuruldu. 2008’den bu yana franchise veren markanın halen 9 şubesi bulunuyor. Bunların 6’sı franchising sistemiyle açılmış. Franchising sistemiyle önümüzdeki dönemde de yeni restoranlar açılacak. Bunun için Akdeniz, Ege, Marmara ve İç Anadolu Bölgesi’nden gelecek taleplere öncelik verilecek. Franchise adayının, Dr. Pizza tarafından verilecek temel eğitim sonrası en az 6 personeli bulunan bir şubeyi yönetebilecek nitelikte olması isteniyor.
Dr. Pizza isim hakkı bedeli olarak 20 bin TL istiyor. Ortalama işletme sermayesi ise 70 bin ile 120 bin TL arasında değişiyor. Reklam payı katılımı ise yüzde 1. Franchise adaylarında aranan özellikler şöyle sıralanıyor: Üniversite mezunu olmak, takım çalışmasına uyumlu olmak, insan ilişkileri ve sosyal yönü kuvvetli olmak. İşyerinin yaya ve taşıt trafiğinin yoğun olduğu fast food işletmeciliğine uygun ana arterlerde, alışveriş merkezlerinde, süpermarket, sinema ve okulların yoğun olduğu bölgelerde olması tercih ediliyor.
Telefon: 0246 213 33 33
Web: www.drpizza.com.tr
E-posta: info@drpizza.com.tr
Pizzaları odun ateşinde pişiriyor
Pizza House, 1999 yılında kuruldu. İlk yıllarda kendi bünyesinde açtığı restoranlarla büyüdü. 2003 yılından itibaren de franchise vermeye başladı. Halen 20 restoranıyla hizmet veriyor. Önümüzdeki 1 yıl içinde 12 yeni şube açmayı hedefleyen Pizza House, franchise giriş bedeli olarak 29 bin 500 dolar talep ediyor. Ortalama işletme sermayesi ise 80-100 bin dolar arasında değişiyor. Reklam payı katılımı yüzde 1, sürek
İşyeri olarak alışveriş merkezleri ya da ana cadde üzerinde, 80-100 metrekarelik dükkanlar tercih edilecek. Franchising sistemiyle açılacak restoranlar için tercih edilecek iller şöyle sıralanıyor: İstanbul, Bursa, İzmit, İzmir, Çanakkale, Muğla, Balıkesir, Gaziantep, Kayseri, Malatya, Antakya, Tekirdağ, Diyarbakır ve Trabzon.
Pizza House pizzaları odun ateşinde pişiriliyor. Restoranlarda ince hamurlu, sosunda ve hamurunda sızma zeytinyağı bulunan İtalyan pizzası sunuluyor. Sandviçlerin yanı sıra salata ve yine İtalyan tarzı makarna çeşitleri de var.
İletişim için telefon: 0212 275 77 66
Faks: 0212 275 35 39
E-posta: info@ pizzahouse.com.tr
Türkiye genelinde şubeler açacak
Tadım Pizza, 1984 yılında Ankara’da kuruldu. 1989 yılında da franchise vermeye başladı. Bu tarihten sonra hızlı bir büyüme sürecine giren markanın şube sayısı 18’e ulaştı. Franchising sistemiyle yeni restoranlar açmaya devam eden şirket, Türkiye genelinde gelecek tüm teklifleri değerlendirecek.
Tadım Pizza’nın franchise adaylarında aradığı özellikler şöyle sıralanıyor: Lise ya da üniversite mezunu olmak, restoran açılacak şehirde en az 3 yıl yaşamak, şirketin asgari yüzde 51’ne sahip olmak, başlangıç eğitimlerine katılmaya hazır olmak, insan ilişkilerinde ve takım yönetme konularında kendine güvenmek…
Tadım Pizza da diğer markalar gibi yer seçimi konusunda titiz davranıyor.
Alışveriş merkezleri ya da iş merkezleri gibi potansiyeli yüksek yerlerdeki dükkanlar tercih ediliyor. İşyeri büyüklüğü ise 100-300 metrekare arasında değişiyor. Tadım Pizza, franchise giriş bedeli olarak 35 bin dolar talep ediyor.
Ortalama işletme sermayesi ise 150-250 bin dolar arasında değişiyor. Reklam katılımı payı yüzde 2, sürekli franchise ödemesi ise yüzde 5.
Telefon: 0312 473 03 50
E-posta: bilgi@tadimpizza.com.tr
Web: tadimpizza.com.tr
0 yorum:
Yorum Gönder
Konu Hakkında Bilgini Bilgini Paylaş