Yargıtay'ın kredi kartı aidatlarının 10 yıl geriye dönük olarak istenebileceğine yönelik kararı ile bu paraları almak isteyenler için yol açıldı. Şimdi birçok kişinin aklında bu aidatların nasıl alınacağı var? Yani süreç nasıl işleyecek?
Bu arada Yargıtay'ın kredi kartı aidatının 10 yıl geriye doğru alınacağı kararını, Bankalar Birliği farklı yorumladı.
Geçtiğimiz günlerde Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, kredi kartı aidatlarının hukuksuz olduğu ve 10 yıl geriye doğru tüketiciye ödenmesi gerektiği şeklinde bir karar almıştı. Bunun üzerine kart sahipleri bankalara ve hakem heyetlerine başvurarak haklarını talep etmeye başladı.
Talepler çoğalınca Türkiye Bankalar Birliği (TBB), bir açıklama yaparak aidatları geri ödemeyeceklerini duyurdu. Açıklamada, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin kararının, kredi kartı ücretlerinin yasal dayanağının bulunmadığı ve kart hamillerinin son 10 yılda ödedikleri kart ücretlerini bankalardan geri talep edebileceklerine imkan verildiği şeklinde yorumlanmasının söz konusu olmadığı bildirildi.
'HİZMET SUNUYORUZ'
Açıklamada, bankaların verdikleri hizmetin karşılığını almaya hakları olduğu ve aidatların da sözleşmeye dayalı olarak alındığı hatırlatıldı. Hukukçular ise Yargıtay kararının emsal nitelikte olduğu ve önümüzdeki günlerde açılacak davalarda yeni kararların buna göre verilebileceğini belirtiyor.
Kredi kartı aidatı nasıl geri alınacak?
Yargıtay'ın kredi kartı aidatlarının 10 yıl geriye dönük olarak istenebileceğine yönelik kararı ile bu paraları almak isteyenler için yol da açıldı.
Başvuru nereye yapılacak?
Tüketiciler Birliği Genel Sekreteri Mehmet İmrek, aidatlar için hakem heyetlerine başvuru gerektiğini söyledi
Elinde belgesi olmayan ne yapacak?
Tüketicilerin dilekçelerine kesintileri ispat edecek belgeleri de eklemeleri gerektiğini vurgulayan İrmek, Elinde sözleşme ve belgesi olmayan tüketicilerin bunu bankalarından, 5411 Sayılı Kanun gereğince isteme hakkı bulunuyor şeklinde konuştu.
Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, Yargıtay'ın kararının ardından, yıllık kredi kartı aidat isteme sürenin 10 yıla çıktığını duyan binlerce kişinin kendilerine başvuru yaptığını bildirdi.
Çakar yaptığı açıklamada, bankalar tarafından yılık üyelik aidatı adı altında kart sahiplerinden talep edilen tüm aidatların hakem heyetleri ve mahkemeler tarafından sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre değerlendirilerek, 10 yıllık zaman aşımına tabi tutulduğunu anımsattı.
Yargıtay'ın, bu konuda çok önemli yeni bir ilke kararı verdiğini ifade eden Çakar, “Buna göre, tüketiciler tarafından aidatlar 10 yıl geriye dönük olarak talep edilebilecek. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin bir uyuşmazlıkla ilgili verdiği bozma kararı uyarınca, 'kredi kartlarından yıllık üyelik aidatı tahsil edilmesinin haksız şart niteliğinde olduğu ve geriye dönük olarak 10 yıl boyunca talep edilebileceği' sabit oldu” diye konuştu.
Emsal niteliğindeki bu karar uyarınca tüketicilerin, bankaların aldığı yıllık kredi kartı kullanım ücretinin (aidat) kesilmesine karşı 10 yıl geriye dönük tüm kesintileri talep edebileceklerinin kamuoyuna duyurulmasının ardından kendilerine binlerce kişinin başvuruda bulunduğunu kaydeden Çakar, sadece tüketicilerin değil, birçok kurum ve kuruluşların da bu konuda kendilerinden bilgi aldıklarını söyledi.
Kredi kartı aidatlarının geri dönük istenmesine ilişkin dilekçe örneği hazırladıklarını ifade eden Çakar, şöyle konuştu:
“Dilekçe örnekleri, bizim sitemizden ya da şubelerimizden temin edilebilir. Hazırladığımız dilekçede, tüketiciler, bankalardan geçmişe dönük kredi kartı aidat ödeme dokümanı ile 10 yıl geriye dönük olarak ödedikleri aidat parasını isteyecek. Bankalar genellikle hem ödemeyi yapmıyor hem de geçmişe dönük ödenen kredi kartı aidatının dökümünü vermiyor. Yaklaşık 15 gün bekleyen tüketiciler, bankalardan eğer cevap gelmezse ya da olumsuz cevap gelirse, bankadan bu dökümleri istediklerini kanıtlayan belgeler ve dilekçeyle bulundukları il ya da ilçelerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvuracaklar. Hakem heyetinin tüketici lehine olan kararını uygulamayan bankaya, icra yolu uygulanabilir.”
“Banka dökümlerini hakem heyetleri de isteyebilmeli”
Bankaların aidatları ödemedikleri gibi hesap dökümünü de vermediklerini belirten Çakar, “Bazı hakem heyetleri, banka dokümanı olmadığı için verilen dilekçeleri reddediyor. Bu nedenle biz de ilgili genel müdürlüğe, hakem heyetlerinin tüketicilerin işlerini kolaylaştırmalarını isteyen bir dilekçe yazdık. Bu dilekçemizde, bankalardan tüketicilerin, kredi kartı aidatlarıyla ilgili dokümanların hakem heyetleri tarafından isteyebileceklerine ilişkin genelge gönderilmesini istedik.
Merkez Bankasına ise bankaların tüketicilerin başvurularını olumlu yönde değerlendirmeleri gerektiğini belirten dilekçe yazdık. Cevap bekliyoruz” diye konuştu.
Kredi kartını iptal edenlerin de ödedikleri aidatları isteyebileceklerini belirten Çakar, bu durumdaki kişilerin kredi kartı bilgilerini Tüketici Sorunları Hakem Heyetine bildirmeleri gerektiğini kaydetti.
0 yorum:
Yorum Gönder
Konu Hakkında Bilgini Bilgini Paylaş